PDF Afdrukken E-mail

Du café liégeois au Soldat inconnu. La Belgique et la Grande Guerre.

Een blik op een verleden dat onze geschiedenis voor altijd getekend heeft


De auteurs van dit boek willen een aantal gebeurtenissen met betrekking tot de Eerste Wereldoorlog beschrijven, alsook de sporen die dit conflict op de Belgische maatschappij naliet. Het was niet hun bedoeling om volledigheid na te streven: daarvoor zouden immers verschillende boekdelen nodig zijn.

 


 Een reis die begint…

 

De aanpak doet denken aan de madeleine de Proust. Plaatsen, voorwerpen en symbolen verbinden de gebeurtenissen via een vijftigtal rijkelijk geïllustreerde notities op basis van de meest recente historiografie.

Zoals elk boek heeft ook dit zeker een begin (de invasie van België) en een einde (de Eerste Wereldoorlog vandaag), maar, net als een toeristische gids kan het bezoek om het even waar beginnen: bij de pontonbrug in Antwerpen of in de Belgische gemeentehuizen waar de Belg in 1915 voor het eerst zijn identiteitskaart moet afhalen.

 

Chantal Kesteloot & Laurence van Ypersele (ed.),  Du café liégeois au Soldat inconnu. La Belgique et la Grande Guerre, Brussel, Editions Racine,  2018, 176 p.

Het boek kost 29,95 € (portkosten niet inbegrepen) en kan besteld worden via cegesoma@arch.be. Het kan ook rechtstreeks in onze leeszaal gekocht worden (open van dinsdag tot vrijdag van 9 u. tot 16.30 u.). 

  Terug