PDF Afdrukken E-mail

Verzet in de tuinwijk : Watermaal-Bosvoorde in 1940-1945

De bekende documentairemaker André Dartevelle heeft met zijn talenten als historicus en journalist –postuum - een pakkend en degelijk werk geschreven over het verzet tijdens WO II in de landelijke Brusselse gemeente Watermaal-Bosvoorde.

 Om de verzetsactiviteiten van zijn vader en diens vrienden in kaart te brengen onderzocht hij grondig schriftelijke bronnen en nam hij interviews af.

Op bijna intimistische wijze reconstrueerde hij zo de individuele lotgevallen van de voornaamste actoren van het verzet in Watermaal-Bosvoorde, zonder daarbij de toenmalige socio-politieke context uit het oog te verliezen. De vrouwen en mannen die in zijn werk aan bod komen waren meestal afkomstig uit de tuinwijken Logis en Floréal, de bakermat van het Onafhankelijkheidsfont in de gemeente.

De auteur beschrijft de voornaamste componenten en activiteiten van deze verzetsbeweging en heeft het ook bondig over de andere groeperingen die in de gemeente aanwezig waren. Ook de ontwikkeling van het gewapend verzet tijdens de laatste maanden van de bezetting en de strijd voor de bevrijding komen uitgebreid aan bod.

De auteur rondt zijn onderzoek af met een gedetailleerde analyse van de diepe en vaak bittere wonden die het verzet heeft geslagen bij de verzetslui en bij hun familie.Het werk vertrekt van een zeer menselijke benadering en overstijgt de louter plaatselijke geschiedenis om een zeer actueel thema aan te snijden: de levensgevaarlijke strijd die werd gevoerd door vrouwen en mannen die begaan waren met rechtvaardigheid en vrijheid  moet ons blijvend herinneren aan de gevaren die de democratie kunnen bedreigen. Fabrice Maerten, historicus bij het CegeSoma/Rijksarchief heeft het manuscript, dat de auteur bijna had afgewerkt bij zijn overlijden in 2015, nauwkeurig herlezen en van een inleiding voorzien.Het rijkelijk geïllustreerde boek van 332 bladzijden is verkrijgbaar bij de boekhandels van Watermaal-Bosvoorde of via “La Renaissance du Livre”.

Fabrice Maerten

16.03.2018

  Terug