PDF Afdrukken E-mail

Oorlogsburgemeesters tijdens WOII

Nico Wouters 

 

Mayoral Collaboration under Nazi Occupation in Belgium, the Netherlands and France, 1938-46 


 

 Nico Wouters verfijnt in zijn boek de kennis over de zogenaamde accommodatie en de politiek van samenwerking met de Duitse bezetter door (lokale) overheden. De publicatie belicht de rol die de burgemeesters hebben gespeeld in het bestuur en het dagelijks leven onder de nazibezetting.

In West-Europa verplichtten de nazi's de burgemeesters van steden en dorpen tot strategische samenwerking. De burgemeester moest instaan voor “goed bestuur”, bemiddelen tussen de bezetter en de bevolking, zijn legitimiteit vrijwaren en een lokale consensus  opbouwen.
Omwille van de autoritaire hervormingen en de infiltratie van collaborateurs, werden de lokale besturen geleidelijk veranderd in instrumenten voor controle en onderdrukking door de nazi's.

Nico Wouters gebruikt nieuw archiefmateriaal om de lokale besturen in drie landen te vergelijken. Zijn studie kijkt onder meer naar voedselbevoorrading, openbare orde en veiligheid, verplichte tewerkstelling, de bestrijding van het verzet, Jodenvervolging en naoorlogse zuiveringen. Het boek biedt zo nieuwe inzichten over verzet, collaboratie en accomodatie tijdens de bezetting.

 

Om het boek te bestellen, klik hier.

 

Mayoral Collaboration under Nazi Occupation in Belgium, the Netherlands and France, 1938-46 [Nico Wouters], Basingstoke/New York, 2016, 330 p.

 

 

Ga naar de backlist voor een overzicht van alle uitgaven.  

 

11 / 1 / 2017

 

 

  Terug