PDF Afdrukken E-mail

Tweehonderd jaar justitie

Margo De Koster, Dirk Heirbaut, Xavier Rousseaux (dir.)

 

Tweehonderd jaar justitie. Historische encyclopedie van de Belgische justitie / Deux siècles de justice. Encyclopédie historique de la justice belge  


 Ten tijde van de commotie veroorzaakt door de zaak Dutroux weerklonk meermaals de slogan dat het Belgisch justitieel apparaat de overstap diende te maken van de 19de naar de 21ste eeuw. De justitiële wereld is nochtans nooit gestopt met evolueren in overeenstemming met de veranderende kenmerken en noden van de Belgische samenleving.

 

In het kader van het onderzoeksproject en -netwerk Justice & Society: Socio-Political History of Justice Administration in Belgium, 1795-2005 van het Federaal Wetenschapsbeleid biedt deze Encyclopedie een overzicht van de huidige stand van kennis betreffende de geschiedenis van justitie in België.

 

De 28 bijdragen geven een nieuwe kijk op de politieke en intellectuele grondslagen, de interne organisatie en het beleid, de mensen van het recht en hun functies, om dan ten slotte de evolutie van justitie te kaderen in de veranderende maatschappelijke context, vanaf de geboorte van de Belgische Staat uit de revoluties tot aan de crisissen op het einde van de 20ste eeuw.

 

Klik hier om de inhoudstafel te raadplegen.

 

Het boek kan besteld worden bij het CEGESOMA (cegesoma@cegesoma.be of 00 32 2 556 92 07) en kost 60 euro (plus verzendingskosten) i.p.v. 82 euro (winkelprijs).

 

Tweehonderd jaar justitie. Historische encyclopedie van de Belgische justitie / Deux siècles de justice. Encyclopédie historique de la justice belge [Margo De Koster, Dirk Heirbaut, Xavier Rousseaux (dir.)], Brugge/Brussel, die Keure/la Charte, 28 x 20 cm, 2015, 608 p. 
 

 

Ga naar de backlist voor een overzicht van alle uitgaven.

  Terug