PDF Afdrukken E-mail

Wie heeft Lahaut vermoord ?

Emmanuel Gerard (ed.), Widukind De Ridder & Françoise Muller

Wie heeft Lahaut vermoord ? De geheime koude oorlog in België

Een politieke moord
Op 11 augustus 1950 wordt de eedaflegging van kroonprins Boudewijn door communisten verstoord met de beruchte kreet 'Vive la République!' Een week later wordt de charismatische leider van de communistische partij Julien Lahaut voor zijn huis doodgeschoten. Het is de belangrijkste politieke moord in de Belgische geschiedenis, maar ze werd nooit opgehelderd.

De piste van een anticommunistisch netwerk

Wie heeft Lahaut vermoord? werpt een kritische blik op het gerechtelijke onderzoek en gaat op zoek naar nieuwe sporen. In de archieven vonden de auteurs een 'vergeten' archiefdocument dat verwijst naar André Moyen, een spion die in het naoorlogse België een ondergronds anticommunistisch netwerk uitbouwde.
Waarom werd de moord nooit opgehelderd?
De auteurs bijten zich vast in de levensloop van Moyen en brengen zijn opdrachtgevers en hun netwerk in kaart, waarvan de vertakkingen leiden naar zowel de haute finance als extreemrechtse middens. Daarbij botsen ze op heel wat leugens en fouten in het gerechtelijke onderzoek. Hieruit verklaren ze waarom de moord nooit werd opgelost en plaatsen die in de ruimere context van de Koude Oorlog in België.

De auteurs

Historicus Emmanuel Gerard is professor aan de KU Leuven. Hij is gespecialiseerd in de politieke geschiedenis van België tijdens de 20ste eeuw. In die hoedanigheid was hij onder meer lid van de parlementaire onderzoekscommissie over de moord op Patrice Lumumba. Dit boek is ook het werk van twee andere historici: Françoise Muller, die doctoreerde over de geschiedenis van het Hof van Cassatie, en Widukind De Ridder, specialist inzake de geschiedenis van arbeidsorganisatie en professionele verhoudingen in de hedendaagse periode.

Het boek bestellen

Het boek kan besteld worden bij het CegeSoma (Lut Van Daele of 02 556 92 07) en kost 18 euro (portkosten niet inbegrepen) in plaats van 22,50 euro (winkelprijs).

Het boek
E. Gerard (red.), Widukind De Ridder en Françoise Muller, Wie heeft Lahaut vermoord ? De geheime koude oorlog in België. Leuven/Brussel, Davidsfonds Uitgeverij/CegeSoma, 2015, 14,5 x 21,5 cm, 335 p.


Persdossier met uittreksels en fotos te downloaden :

- Document Press Release
- Document "Résolutie Senaat"
- Fotos


Ga naar de backlist voor een overzicht van alle uitgaven.

  Terug