PDF Afdrukken E-mail

Albert & Elisabeth

 

Chantal Kesteloot (red.)

 

Albert & Elisabeth. De film van een koninklijk leven 

 

Dit boek biedt een nieuwe en originele kijk op de regeerperiode van Albert en Elisabeth. Het is opgebouwd rond het beeld van hun bewind zoals dit via film en foto's uitgedragen werd en is een aanvulling op de tentoonstelling Albert & Elisabeth. De film van een koninklijk leven, geproduceerd door het CEGESOMA in samenwerking met CINEMATEK.

 

Zoals Koning Filip het in zijn voorwoord benadrukt, is een van de aspecten die zowel in de tentoonstelling als in de catalogus opvallen dat Albert I de eerste Koning der Belgen is die zich niet alléén aan de buitenwereld voorstelt, maar dat sinds het begin doet samen met Koningin Elisabeth.

 

Van het prille begin van de filmindustrie, aan het einde van de 19de eeuw, toonde de jonge prins zich een enthousiast en goed geïnformeerd cinefiel. Al vlug verwierven de toekomstige koning en zijn echtgenote een romantisch imago bij het publiek. Zij waren soms ongedwongen, soms ook onzeker, maar wensten vooral dicht bij het volk te staan. Een gedroomd paar voor de cineasten!

 

Er zijn massa's afbeeldingen van het koninklijk paar in België en in het buitenland. Ze  bestrijken de periode van Albert's troonsbestijging tot aan zijn tragische dood in februari 1934. De koning en koningin bezoeken de wereld, van Brazilië tot Versailles. Na de oorlog ontvangen ze vele staatshoofden.

 

Via de beelden maar ook dankzij de wetenschappelijke bijdragen van de beste specialisten terzake, geeft dit boek een synthetische kijk op de functionering van de monarchie zowel op het privé- als op het publieke terrein. Uiteenlopende facetten van het leven van het koninklijk koppel en van de Vorst  komen aan bod, zowel in zijn protocolaire functies maar ook als opperbevelhebber van het leger, voorvechter van de wetenschappen en cinefiel.

 

Dit werk betekent een nieuwe kijk op de Belgische monarchie en op een van de koppels die de monarchie het best verpersoonlijkten. Het is rijkelijk geïllustreerd met uittreksels uit films en met foto's van toen.

 

De catalogus kan besteld worden bij het CEGESOMA (Lut van Daele of 00 32 2 556 92 07) aan de gunstprijs van 20 Euro (plus verzendingskosten) i.pl.v. 24,50 Euro (winkelprijs).

 

Albert & Elisabeth. De film van een koninklijk leven. Met een voorwoord van koning Filip [Chantal Kesteloot (red.)], Veurne, Hannibal, 24,5 x 18,5 cm, hardcover, 156 p.

 

Ga naar de backlist voor een overzicht van alle uitgaven.

 

  Terug