PDF Afdrukken E-mail

Les décombres de la guerre.

Bruno Benvindo & Evert Peeters

 

Les décombres de la guerre. 
Mémoires belges en conflit, 1945-2010  

Bruno BENVINDO & Evert PEETERS

 

Les décombres de la guerre. 
Mémoires belges en conflit, 
1945-2010 

 

Waarom zijn de Belgen er nooit in geslaagd om de Tweede Wereldoorlog af te sluiten ?

 

De bevrijding in 1944 was niet alleen het einde van een oorlog. Het was ook het begin van een pijnlijk gevecht om de herinnering. Meer dan de andere West-Europese landen is België verdeeld over de erfenis van de bezetting. Verzetsmensen en collaborateurs, politieke gevangenen slachtoffers van de raciale vervolging voeden elk hun cultus van het verleden. Die cultus voegt zich enerzijds bij de oude Belgische twisten en anderzijds bij de nieuwe Europese antagonismen die hun oorsprong vinden in de Koude Oorlog. Zo komen deze rivaliserende herinneringen tot op de dag van vandaag met elkaar in botsing. In Les décombres de la guerre, resultaat van een project dat gedurende twee jaar aan het CEGESOMA werd uitgevoerd door Bruno Benvindo en Evert Peeters, wordt deze confrontatie uit de doeken gedaan.

 

Les décombres de la guerre beschrijft de strijd voor de herinnering aan de hand van de centrale gedenkplaatsen in het Belgische landschap: het fort van Breendonk, de Congreskolom, de Dossinkazerne en de IJzertoren. Het gaat om monumenten waar getuigen, gewone burgers en de overheid hun rechten op het verleden trachten te doen gelden.

 

Het boek is de Franstalige versie van Scherven van de oorlog. De strijd om de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog, 1945-2010.

 

Bruno Benvindo zet momenteel aan het CEGESOMA zijn onderzoek aan de herinnering van de oorlog verder. Hij breidde het thema uit tot de acteurs en instellingen die van 1914 tot vandaag in de publieke ruimte de herinnering aan de twee wereldoorlogen hebben gedragen. Evert Peeters is postdoctoraal onderzoeker aan het departement geschiedenis van de KU Leuven.

 

Het boek kan besteld worden bij het CEGESOMA (Lut Van Daele of 02/556.92.07) en kost 18 €, portkosten inbegrepen (prijs in de boekhandel: 22 €).

 

Les décombres de la guerre. Mémoires belges en conflit, 1945-2010 [Bruno Benvindo & Evert Peeters], Waterloo, Renaissance du livre, 2012, 16 x 24 cm, 269 p.

 

 

Ga naar de backlist voor een overzicht van alle uitgaven.

 

 

 

  Terug