PDF Afdrukken E-mail

Scherven van de oorlog

Bruno Benvindo & Evert Peeters

 

Scherven van de oorlog.
De strijd om de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog, 1945-2010 Waarom zijn de Belgen er nooit in geslaagd om de Tweede Wereldoorlog af te sluiten ?

 

De bevrijding in 1944 was niet alleen het einde van een oorlog. Het was ook het begin van een pijnlijk gevecht om de herinnering. In België creëerden verscheidene groepen slachtoffers heel uiteenlopende herdenkingsrituelen. Ze vertelden verhalen die meer dan zestig jaar lang met elkaar bleven botsen.

 

In die strijd vonden maar weinigen echt erkenning en oogstten de meesten alleen maar teleurstelling en verbittering. Scherven van de oorlog beschrijft dat falen van de herinnering aan de hand van de centrale gedenkplaatsen in het Belgische landschap: het Memoriaal van Breendonk, de Congreskolom, de Dossinkazerne en de Ijzertoren.

 

Bruno Benvindo is als historicus verbonden aan het SOMA. Evert Peeters  is postdoctoraal onderzoeker aan het departement geschiedenis van de K.U.Leuven. Scherven van de oorlog schreef hij samen met Bruno Benvindo in opdracht van het CEGESOMA.

 

Het boek kan besteld worden bij het CEGESOMA (cegesoma@cegesoma.be) en kost 16 €, portkosten inbegrepen.


Scherven van de oorlog. De strijd om de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog, 1945-2010 [Bruno Benvindo & Evert Peeters], Antwerpen, De Bezige Bij Antwerpen/CEGESOMA, 2011, 15 x 23 cm, 262 p.

 

Het boek bestaat ook in het Frans : Les décombres de la guerre. Mémoires belges en conflit, 1945-2010 [Bruno Benvindo & Evert Peeters], Waterloo, Renaissance du livre, 2012, 16 x 24 cm, 269 p.

 

Ga naar de backlist voor een overzicht van alle uitgaven.

 

  Terug