PDF Afdrukken E-mail

Call for Applications : EHRI Seminar on Reference Services

  

Het internationaal seminarie Reference Services: New Methods of Utilizing Holocaust Documentation and Resources vindt van 27 tot 31 maart 2016 plaats in het Yad Vashem.
De oproep vindt u hier.

 

Na de oorlog kwam de strijd

Het gevecht van de geteisterde bevolking na het Ardennenoffensief Wat doen geteisterde burgers nadat de oorlog is voorbijgeraasd? Tot wie richten ze zich om de geleden schade weer op te bouwen? Wat doet de overheid? Historicus Mathieu Billa onderzocht welke strijd de Belgische geteisterden moesten voeren om hun huizen terug recht te krijgen na het Ardennenoffensief. Op 16 december 2015 geeft hij een lezing in het CegeSoma.
Lees meer...

De Duitse bezetting: dagelijks leven en repressie

 Bezoek aan twee tentoonstellingen met de Vrienden van het CegeSomaOp woensdag 9 december organiseert de vzw Vrienden van het CegeSoma een bezoek aan twee tentoonstellingen. De eerste gaat over het dagelijkse leven tijdens de Eerste Wereldoorlog, de tweede over het tragische lot van Belgische politieke gevangenen in de nazigevangenissen.

Lees meer...

Brussel, een veilige haven? Joden in de hoofdstad, 1930-1950

 Naar aanleiding van de 75ste verjaardag van de razzia's in de zomer van 1942 organiseren het Cegesoma en het Joods Museum van België in het najaar van 2017 een tentoonstelling over de Brusselse Joden. Die tentoonstelling omspant de periode van 1930 tot 1950. Lees meer...

Vincent Scheltiens

Vincent ScheltiensVincent Scheltiens (1962) s doctor in de geschiedenis (UA). Hij promoveerde op een proefschrift over Vlaamse en Waalse identiteitsconstructie aan de hand van alteriteitsvertogen, een kruisbestuiving tussen geschiedenis, politieke wetenschappen en linguïstiek. Hij publiceert over nationalisme en nationale identiteitsconstructie, de geschiedenis van de linkerzijde en de contemporaine geschiedenis van Spanje. Sinds november 2015 is hij aan het Cegesoma verbonden waar hij werkt aan het project 'Joden in de hoofdstad. Een geschiedenis, 1930-1950'.

 

Heeft het CegeSoma verlaten op 31 December 2016. Lees meer...

De Ontmoeting: erfgoed en historisch onderzoek over WO I

 Op 9 december 2015 vond normaal de eerste editie plaats van 'De Ontmoeting', een interactieve studiedag waarop we de wereld van het historische onderzoek in contact brengen met de Vlaamse erfgoedsector.  De Eerste Wereldoorlog was het centrale thema. Deze studiedag is echter uitgesteld tot het voorjaar 2016. Een nieuwe datum wordt zo snel mogelijk bekendgemaakt.
Lees meer...

Internationaal congres “Doing justice in Wartime”

  

Op 3 en 4 december 2015 zijn we gastheer voor het internationale congresDoing justice in Wartime. Multiple Interplays Between Justice & Populations During the Two World Wars”. Deze studiedag wordt georganiseerd in het kader van de IUAP “Justice and Populations”.
Lees meer...

Geschiedenis uit het graf? Politiek van herinnering in opgravingen van massagraven van de Spaanse Burgeroorlog

  

Lore Colaert observeerde hoe er in Spanje letterlijk en figuurlijk naar het oorlogsverleden wordt gegraven. Wat is de impact ervan op het Spaanse collectieve geheugen? Op 13 januari 2016 komt Lore Colaert haar bevindingen delen met het publiek.
Lees meer...

    1   2   3   4   5   6   7   8