Terroristen in België? Hoe het Duitse krijgsgerecht het Belgische verzet vervolgde (1940-1944)

Ons land had tijdens de Tweede Wereldoorlog een terrorismeprobleem. Tenminste, zo typeerden de Duitsers graag het geweld van het verzet tegen het bezettingsbestuur en de collaboratie. Historicus Dimitri Roden verrichtte jarenlang onderzoek naar de manieren waarop het Duitse krijgsgerecht van België een veiliger land wilde maken. Voor de bezetter, welteverstaan. Hij komt er over praten op 2 december. Lees meer...

Hoe de Eerste Wereldoorlog geloof en theologie door elkaar schudde

  

Welke invloed had de Grote Oorlog op religie in Duitsland? Historikerdialog met Lucian Hölscher (Ruhr-Universität Bochum) en Patrick Pasture (KU Leuven) op donderdag 2 november 2015 in de KU Leuven.
Lees meer...

Ontdek de geheimen van de Militaire Veiligheid

  

Bezoek de tentoonstelling “Classified” van 7 november tot 5 december 2015

Het CegeSoma werkte mee aan de tentoonstelling “Classified”, georganiseerd door de Algemene Dienst Inlichtingen en Veiligheid (ADIV) naar aanleiding van 100 jaar Militaire Veiligheid. Deze dienst zag het levenslicht tijdens de Eerste Wereldoorlog, om vijandelijke spionage tegen te gaan.
Lees meer...

Emmanuel Debruyne reconstrueerde het netwerk achter Edith Cavell

   

Wie waren de mannen en de vrouwen die samen met de Britse verpleegster Edith Cavell geallieerde soldaten uit België weg smokkelden? Historicus Emmanuel Debruyne (UCL) reconstrueerde het netwerk achter de mythe. Op woensdag 28 oktober  2015 geeft hij een lezing in het CegeSoma.
Lees meer...

Het oorlogsenthousiasme van vrouwen in augustus 1914. Mythe of realiteit?

 Historikerdialog met Christa Hämmerle en Henk de Smaele op maandag 26 oktober 2015 in het BELVue-museum, Paleizenplein, 1000 Brussel. De lezing en het debat worden gevolgd door een geleid bezoek aan de tentoonstelling Gender@War door het AVG-Carhif.
Lees meer...

Congres War & Fatherland: laatste inschrijvingen op 7 oktober

 Vooraanstaande historici uit binnen- en buitenland gaan volgende week twee dagen in debat over nationalisme en collectieve identiteiten in Europa tijdens en na de Eerste Wereldoorlog. Neem deel aan dit interuniversitair initiatief! U kunt zich nog tot 7 oktober registreren via www.warandfatherland2015.org.
Lees meer...

De ultieme desillusie : de ondergang van Kaiser Willem II tijdens de Eerste Wereldoorlog

 Tijdens de eerstkomende Historikerdialog spreekt Martin Kohlrausch over de ondergang van keizer Willem II tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zijn lezing wordt gevolgd door een debat met Laurence van Ypersele. Deze Historikerdialog vindt plaats aan de UCL op maandag 5 oktober, om 18.30u.
Lees meer...

Open Monumentendagen Brussel: breng een bezoekje aan ons gebouw

  

 

Op 19 en 20 september 2015 vinden in het Brusselse Gewest de Open Monumentendagen plaats. Dit jaar luidt het thema: “Ateliers, fabrieken en kantoren”. Het programma bulkt van de ongewone plaatsen die dit thema illustreren. Ook ons gebouw opent - enkel op 20 september - de deuren.
Lees meer...
    1   2   3   4   5   6   7