Namiddaglezing met Jolande Withuis

  

Juliana's vergeten oorlog

Op woensdag 10 December 2014 neemt sociologe Jolande Withuis (NIOD Amsterdam) ons mee naar de oorlogsjaren van de (toenmalige) Nederlandse kroonprinses Juliana. Prof. Gustaaf Janssens, voormalig archivaris van het Koninklijk Paleis, geeft commentaar. Lees meer...

Twee Historikerdialogen in november

Voedingsellende en het wezen van bezettingsregimes

In november 2014 vinden maar liefst twee Historikerdialogen plaats: één op 6 november in Brussel en één op 7 november in Namen. Twee lezingen, telkens gevolgd door debat en dialoog, waarin wordt gepeild naar het wezen en de gevolgen van militaire bezettingen tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Lees meer...

Lezing van Lawrence Van Haecke

Repressie na de Tweede Wereldoorlog: voorgeschiedenis en voorbereiding

Op woensdag 12 november 2014 hebben we Lawrence Van Haecke te gast voor een lezing over een onderwerp dat recent nog het voorwerp uitmaakte van scherpe debatten: de bestraffing van collaboratie met nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Niet zozeer de uitvoering, maar de voorgeschiedenis staat ditmaal centraal. Lees meer...

11 november 2014. De Groote Oorlog in het BELvue museum

 Naar aanleiding van 11 november - Wapenstilstand - organiseert het BELvue museum een gelegenheidsprogramma. Grijp uw kans om een bezoek te brengen aan twee tentoonstellingen: Albert & Elisabeth. De film van een koninklijk leven en Onze Kongo. De Belgische koloniale propaganda ontsluierd.
Lees meer...

Europeana Collection Days

Wil je jouw familieherinneringen uit de Eerste Wereldoorlog  met de hele wereld delen ? Kom dan op 24/10, 25/10, 5/12 of 6/12 naar de Koninklijke Bibliotheek in Brussel. Tijdens de Europeana Collection Days digitaliseren de experts van de Koninklijke Bibliotheek jouw objecten, brieven, foto's en andere documenten uit de Eerste Wereldoorlog en voegen ze toe aan het grote online archief www.europeana1914-1918.eu/nl.
Locatie: Koninklijke Bibliotheek van België (Kunstberg, Keizerslaan 2, 1000 Brussel), vrijdag 24 en zaterdag 25 oktober 2014, vrijdag 5 en zaterdag 6 december 2014 van 10u. tot 17u. Let op: de Koninklijke Bibliotheek verwerkt maximaal 5 documenten per persoon.

Contact : collectiondays@kbr.be – 02/519.53.11. Voor meer informatie, klik hier.

‘Fehlende Bilder’

 'Ontbrekende beelden', met die titel biedt het internationale netwerk van oorlogskinderen BOW i.n. (Born Of War international network) de Deutsche Dienststelle-WASt in Berlijn ter gelegenheid van haar 75ste verjaardag een tentoonstelling aan.  De idee en het concept zijn ontstaan uit het Belgisch onderzoek naar de kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog door Duitse Wehrmacht-soldaten bij Belgische vrouwen werden verwekt.  Het maakt nu trouwens ook deel uit van het IAP P7/22 'Justice & Populations; The Belgian Experience in International Perspective, 1795-2015', een project waarin het SOMA één van de partners is.
Lees meer...

Lezing van Delphine Lauwers

Ypres. Le Verdun britannique et/ou la perle des Flandres ? Quelques considérations sur un lieu de mémoires plurielles, de 1914 à nos jours

  

Op woensdag 15 oktober 2014 hebben we historica Delphine Lauwers te gast, voor een lezing over het verleden en heden van Ieper als herdenkingsstad. Lees meer...

De tentoonstelling Albert & Elisabeth verlengd in het museum Belvue

  

Voor hen die nog niet de gelegenheid hebben gehad om de tentoonstelling “Albert & Elisabeth. De film van een koninklijk leven” te bezoeken, is er goed nieuws. De tentoonstelling wordt van 15 september tot 30 november 2014 verlengd in het museum Belvue (www.belvue.be). Zo zullen ook scholen in staat zijn de expo te bezoeken.
Lees meer...

    1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11