PDF Afdrukken E-mail

DIGITALE CATALOGI - 3 tips om meer bronnen en referenties te vinden

 Het raadplegen van de digitale catalogi van instellingen als de Koninklijke Bibliotheek, het Rijksarchief en het CegeSoma* hoort bij de eerste stappen die een onderzoeker zet om inzicht te krijgen in het verleden. Wij geven jullie hieronder drie tips om meer referenties en digitale bronnen te vinden in de catalogi van deze instellingen. Lees meer...

NIEUW - Veranderingen op onze website die uw opzoekingen eenvoudiger zullen maken

 Beste gebruikers, het MADDLAIN project wordt momenteel nog afgewerkt maar het CegeSoma brengt nu al enkele van de resultaten ervan in de praktijk om beter aan uw digitale noden tegemoet te komen. We voerden enkele wijzigingen door om ervoor te zorgen dat u gemakkelijker toegang krijgt tot onze catalogi.
Lees meer...

AANWINST – Archieven van de Witte Brigade

 Een essentieel fonds voor de geschiedenis van het verzet in Vlaanderen

De Witte Brigade (Fidelio) is de enige gewapende verzetsbeweging van een nationale dimensie gesticht in Vlaanderen. Haar archief, dat sinds kort aan onze instelling werd nagelaten, is des te waardevoller omdat het niet alleen op de naoorlogse periode betrekking heeft, maar ook op de bezettingstijd. Bovendien werd dit archief al in detail geïnventariseerd wat de toegang vergemakkelijkt.  Lees meer...

INVENTARIS - De luchtoorlog in West-Europa (1939-1945) ontleed

 Een basisdocumentatie over duizenden luchtmissies beschikbaar

Onderzoek voeren naar de missies uitgevoerd door bommenwerpers en jagers van alle oorlogvoerende partijen van de Tweede Wereldoorlog is nu mogelijk. Het volstaat om zich onder te dompelen in de massa aan documentatie die George Van Merode over het onderwerp heeft verzameld en aan het CegeSoma heeft geschonken.
Lees meer...

ONTDEKKING - 20.000 nieuwe foto’s van het persagentschap Sipho

 Onlangs werden niet minder dan 20.000 nieuwe beelden van het persagentschap Sipho ontdekt. Zij zullen het eerste deel van het fonds, bewaard in het CegeSoma, vervoegen. Het fonds bevat reeds 175.000 afbeeldingen met betrekking tot Belgisch en buitenlands nieuws in de periode 1930-1944.
Lees meer...

AANWINST - Archieven Les Enfants de la Patrie – Kinderen van het Vaderland

Een goudmijn over het lot van kinderen tijdens en na 1940-1945

De OD4 CegeSoma verwelkomde deze zomer in juni een aantal bijzondere archiefdocumenten onder de talrijke fondsen van patriottische instellingen die ze bewaart. Het gaat ditmaal niet om een klassieke oud-strijdersvereniging, want de vereniging L'OEuvre royale nationale Les Enfants de la Patrie is juist toegewijd aan de collaterale slachtoffers van conflicten: de oorlogswezen.
Lees meer...

Foto’s uit 1914-1918. Een rijke collectie in het CEGESOMA

 In 2014 staat de wereld stil bij de 100ste verjaardag van het begin van de Eerste Wereldoorlog. Op het programma staan tal van herdenkingsevenementen, historische tentoonstellingen en toeristische projecten over de sporen van de Grote Oorlog. Misschien bent u als journalist, onderzoeker, student of historisch geïnteresseerde op zoek naar iconografisch materiaal over dit onderwerp. Vergeet dan zeker niet om eens te grasduinen in het fotomateriaal dat het CEGESOMA over de periode 1914-1918 bezit.
Lees meer...
 
    1   2   3