PDF Afdrukken E-mail

ONDERZOEK - Feestelijke voorstelling van 10 jaar onderzoek over Justitie

Op vrijdag 22 september worden de eindresultaten van de Interuniversitaire Attractiepolen (IUAP's) Justice & Society en Justice & Populations feestelijk gepresenteerd in het Paleis der Academiën in Brussel (enkel op uitnodiging). Met dit evenement willen de organisatoren aan professionals in de juridische, politionele, journalistieke, politieke en wetenschappelijke wereld laten zien wat tien jaar onderzoek naar de Belgische justitie heeft opgeleverd. Voor het grote publiek verscheen eind 2016 al het boek Het verhaal van justitie, dat een vergelijkbaar doel nastreeft.

 

 Fundamenteel onderzoek en publieksgeschiedenis bij het CegesomaDe IUAP Justice and populations. The Belgian Experience in International Perspective 1795-2015 ging in 2012 van start. Het is een samenwerkingsverband tussen veertien Belgische en buitenlandse universiteiten en onderzoeksinstellingen, waaronder het CegeSoma. Bij het CegeSoma liepen de voorbije jaren diverse projecten die deel uitmaakten van de IUAP's, waaronder Mélanie Bosts doctoraats- en postdoctoraatsonderzoek naar het functioneren van justitie tijdens en na de Eerste Wereldoorlog, Jan Julia Zurné's doctoraats- en postdoctoraatsonderzoek naar de houding van justitie ten opzichte van verzetsgeweld tijdens en na de Tweede Wereldoorlog en het justitieluik van het virtuele platform Belgium WWII, dat eveneens eind september wordt gepresenteerd.

 Een waaier aan IUAP-projectenOok bij diverse andere Belgische en buitenlandse onderzoeksinstellingen en universiteiten werd binnen het kader van de IUAP onderzoek verricht naar justitie en justitiegeschiedenis. Thema's die daarbij aan bod kwamen zijn internationaal recht, de relatie tussen justitie en burger, justitie in crisissituaties, risicogroepen en (zelf)representatie van justitie op de lange termijn.

Op de website vindt u meer informatie over de publicaties, conferenties en andere resultaten van de IUAP.
  Terug